Haargel maken

(Stichting C3 experiment)

Datum: juli 2002

Principe:

Zelf haargel maken m.b.v. gelvormer, kleurstof, conserveermiddel en parfumolie.

Materiaal:

De chemicaliën, een potje en een uitgebreide handleiding voor dit experiment het ik gekocht in het lab van NEMO in Amsterdam. Ze zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de stichting C3

Daarnaast zijn er nog enkele ander huis-, tuin- en keukenmiddelen nodig (ook deze staan uitgebreid beschreven in de handleiding.

 

Benodigd:

  • Gelvormer PN73: 1 g
  • Kleurstof (E102, E122-124, E132): 0.4 ml
  • Conserveermiddel (parabeen, E214-219): 0.4 ml
  • Parfumolie: 0.4 ml
  • spatel
  • water
  • potje met deksel

Uitvoering:

  • Doe in de pot 200 ml water
  • Giet nu het buisje met parfumolie in de pot en roer
  • Voeg dan voorzichtig het conserveermiddel en de kleurstof toe.
  • Voeg de gelvormer toe.
  • Schroef de deksel stevig op de pot.Schud met twee duimen op de pot tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat de gel nu rustig staan.
  • Na een paar uur is de gel klaar.

Resultaat:

Echte haargel, bijna geen verschil met wat je in de winkel koopt. 

Opmerkingen:

  • In het lab van NEMO zijn ook nog andere experiment setjes te koop nl. kaas maken en wasmiddelen.
  • De benodigde grondstoffen voor het zelf maken van cosmetica kun je ook kopen bij Pura Natura in Amsterdam.
  • Kleurstof geeft vlekken, laat het dus niet op je kleren komen.

Literatuur:

  • Spelen met Biotechnologie; 'Haargel'; Stichting C3.
  • J. Putz en C. Niklas; 'Opmaken,schminken en haarverzorging'; ??

Relevante websites:

Achtergrondinformatie:

CODE Naam/Omschrijving Structuurformule
E102 Tartrazine, CI 19140, FD&C Yellow No 5, CI Yellow 4.
Een synthetische gele (azo) kleurstof.
E122 Azorubine, Karmozijn, CI 14720, Food red 3. 
Een synthetische rode (azo) kleurstof.
E123 Amaranth, Bordeaux S, CI 16185, CI Acid Red 27, Food Red 9.
Een synthetische rode (azo) kleurstof.
E124 Cochenillerood A, Ponceau 4R, CI 16255, food red 7, nieuw coccoine.
Een synthetische rode (azo) kleurstof.

 

E132 Indigotine, Indigokarmijn, natriumindigosulfonaat, CI 73015, CI Acid Blue 74, CI Food Blue 1, FD&C Blue No 1.
Een blauwe kleurstof.
E214 Ethylester van 4-hydroxybenzoezuur,  ethylparabeen, ripagine A, sobrol A.Synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210 (benzoëzuur).
E215 Natriumzout van de ethylester van 4-hydroxybenzoezuur, Natriummethyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E214.
E216 Propylester van 4-hydroxybenzezuur, Propylparabeen, solbrol P.
Synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210 (benzoëzuur).
E217 Natriumzout van de propylester van 4-hydroxybenzoezuur, natriumpropyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E216.
E218 Methylester van 4-hydroxybenzoezuur, Methylparabeen, nipagine M.
Een synthetisch conserveermiddel. Derivaat van E210.
E219 Natriumzout van de methylester van 4-hydroxybenzoezuur, Natriummethyl-p-hydroxybenzoaat.
Een synthetisch conserveermiddel. Zout van E218.

15/01/2017